Verfrissend kalm!

TRUCKLIFE

Mario Huber bestuurt zijn MAN cool de zomer door.

“Blijf altijd cool!” Drie woorden vatten het arbeidscredo van Mario Huber perfect samen. Dat het weer zomer wordt, merkt de 31-jarige bestuurder bij Brunnthaler vooral aan het steeds driftiger wordende verkeer om hem heen. “Als de zon schijnt, worden de mensen op straat overmoediger. Dan moet je als trucker de rust bewaren,” verklaart de man uit Opper-Beieren de in zijn baan geperfectioneerde kalmte.

Al 10 jaar rijdt Mariovoor de drankspecialist uit Burgheim bij Ingolstad met water, limonade en vruchtensap-Schorle, vijf dagen per week, meestal richting het zuiden naar de bergen tot Sonthofen en Kempten in Allgäu. Het vrachtwagenrijbewijs haalde hij bij de Bundeswehr. Zelfs vandaag de dag nog beschikt de voormalige tijdelijke soldaat onderweg over bijna militaire zenuwen. Dat de temperaturen oplopen, merkt hij natuurlijk aan zijn duidelijk grotere vracht. De drank-bestellingen kunnen zich bij hitte wel verdrievoudigen. Verder laat de zomer hem wat werk betreft koud. Hij zit comfortabel in de geklimatiseerde bestuurderscabine van zijn MAN TGS 26.500 en drinkt kalm een slokje water met citroensmaak.

“Als de zon schijnt, worden de mensen op straat overmoediger. Dan moet je als trucker de rust bewaren,”

Onderweg in zijn truck: daar geniet Huber van, ongeacht de weersomstandigheden. Zijn tip voor andere bestuurders: “Blijf altijd rustig. Als het stressvol is, en je schiet zelf nog meer in de stress, dan gebeurt er vaak iets. Het gaat zoals het gaat en het kan alleen beter worden.” Met deze instelling kun je goed werken als anderen al lang zijn opgehouden vanwege de warmte.

In de vakantietijd breekt het zweet bij hem het snelste uit. Dan nemen de files en de verkeersdrukte op zijn route toe. Huber zit dan wel eens twee uur langer achter het stuur, maar wordt daarvoor ’s ochtends gecompenseerd met prachtige zonsopkomsten in de bergen.

Niet alleen daarom is dit werk voor Brunnthaler nog altijd zijn droombaan. Zijn werkgever, Andreas Sausel, vertrouwt hem en geeft hem op zijn ritten veel speelruimte. “Zodra ik in mijn vrachtwagen stap, ben ik mijn eigen baas. Natuurlijk: ik ga op pad, ik moet de goederen uitladen en de vrachtwagen terugbrengen. Maar hoe ik mijn werkdag indeel, is aan mij.” Zo kan het dan ook gebeuren dat hij op een mooie zomerdag naar het dichtstbijzijnde meer rijdt en een duik neemt. “Op een zeer hete dag moest ik in Allgäu pauzeren. Ik kon kiezen: óf bij meer dan 30 graden in een café zitten óf naar het dichtstbijzijnde zwemmeer rijden. De beslissing was niet moeilijk. Ik heb de vrachtwagen op de parkeerplaats geparkeerd en heb een uur lang in boxershort liggen drijven op het koele water van de Lechsee.” Mario Huber is nu eenmaal een expert op het gebied van verfrissing.