Drie beelden voor het perfecte overzicht

TRUCKLIFE

Het digitale spiegelvervangingssysteem MAN OptiView in een praktijktest

Dode hoek? Komt praktisch niet meer voor door MAN OptiView. Beroepschauffeur Georg Endres heeft samen met MAN expert Albert Zaindl getest hoe nuttig de innovatieve functie bij gebruik in de praktijk is.

Tot op heden moest de chauffeur in drie spiegels kijken om het overzicht rondom zijn voertuig te behouden. Eén gebied speelt daarbij een bijzonder cruciale rol: de zone rond de zogenoemde dode hoek is voor de chauffeur praktisch onmogelijk te zien. Bij het nieuwe digitale spiegelvervangingssysteem MAN OptiView worden de hoofdspiegel, groothoek- en stoeprandspiegel vervangen door één gecombineerd beeld. Een camera-arm met twee camera’s aan elke zijkant zorgt hiervoor. Het stuurapparaat bevindt zich achter het display en maakt een gecombineerd beeld van beide camera’s dat wordt weergegeven in het spiegelvervangingsscherm links en rechts.

Een voorbeeld: wanneer de chauffeur in de spiegel aan de bijrijderszijde kijkt, kan hij zien of rechtsachter iets gebeurt. Tegelijkertijd kan hij controleren of ook aan de zijkant alles vrij is. Dat is vooral in het stadsverkeer of bij het afslaan een grote verrijking: “Fietsers of obstakels kunnen niet meer over het hoofd worden gezien. Met normale spiegels moest de chauffeur daarnaast nog in de groothoek- of stoeprandspiegel kijken om te controleren of aan de zijkant alles vrij is”, zegt Albert Zaindl.

Een kwestie van zienswijze

De chauffeur kan kiezen tussen drie mogelijke beelden in het spiegervervangingssysteem: standaardbeeld voor gewone rijsituaties, groothoekbeeld voor het snelheidsbereik van 0-50 km/h en zoombeeld vanaf 50 km/h handmatig te selecteren. Bovendien kunnen in het systeem automatische beeldwisselingen worden opgeslagen, afhankelijk van de gebruikssituatie. “Ik ben echt positief verrast”, jubelt beroepschauffeur Georg Endres, die het nieuwe spiegelvervangingssysteem samen met Albert Zaindl grondig heeft getest.

“Ik kan ver kijken en super rangeren. Ik had niet gedacht dat het zo goed zou zijn.”

Georg Endres

En een van de grootste verrassingen voor Georg, die al 34 jaar in een vrachtwagen rijdt: de dode hoek bestaat niet meer. “Nee, die is er echt niet meer”, lacht hij. Hij weet ook zeker dat het systeem hem vooral op bouwterreinen waarop hij dagelijks onderweg is met zijn MAN TGX trekker met kiepwagen, zeer goed van pas komt. “Ik hoef niet in zoveel spiegels te kijken en kan verder vooruit kijken”, zegt hij. “Op bouwplaatsen ligt altijd ergens wel iets en ik ben al vaker over iets heengereden”, legt hij uit.

De professionele chauffeur is ook enthousiast over de beeldkwaliteit: “Het beeld is vlijmscherp”, zegt Georg.

“Alle vier camera’s van de zijspiegel en de displays hebben HD-resolutie en zijn automotivecamera’s, die voldoen aan onze vereisten voor de levensduur. Ze onderscheiden zich door hun zeer goede beeldkwaliteit, ook ‘s nachts of bij het wisselen tussen licht en donker”, bevestigt expert Zaindl.

Ook in de pauze overzicht

Georg Endres vindt het ook nuttig dat hij met MAN OptiView ook tijdens de pauze het overzicht niet verliest. “Ik kan achter op het bed zitten, met de afstandsbediening de spiegel activeren en zien wat er rondom mijn vrachtwagen gebeurt.”Albert Zaindl vult nog aan dat deze zogenoemde bewakingsmodus behalve via de afstandbediening ook via de deurregelmodule te bedienen is.

Daarmee zijn nog lang niet alle voordelen van het moderne systeem voor de chauffeur genoemd: De schermen links en rechts zijn gemonteerd aan de A-stijl direct op de instaphandgreep. “Hier wordt het directe zicht het minst geblokkeerd”, aldus Albert Zaindl. Het diep op de A-stijl gemonteerde display heeft daarnaast als voordeel dat de chauffeur zijn ogen niet ver hoeft af te wenden van de weg. En door de positie (zo ver mogelijk van het hoofd van de chauffeur) is het ook nog optimaal te zien voor oudere of verziende chauffeurs. Het display aan de bijrijderszijde is 3 inch groter om te compenseren voor de afstand tot de bestuurder. Zo wordt een optimale herkenbaarheid van het camerabeeld gegarandeerd.

Albert Zaindl en Georg Endres weten zeker dat veel chauffeurs, na een gewenningsperiode uiteraard, tevreden zullen zijn met de ondersteuning van het spiegelvervangingssysteem MAN OptiView. Met zekerheid een kwestie van standpunt, maar definitief een grote stap om in elke rijsituatie het perfecte overzicht te behouden.

Ook Trucker’s World-lid Matthias is enthousiast over het nieuwe digitale spiegelvervangingssysteem. Bekijk nu de video waarin hij dit test.

Nog meer details over de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN vindt u hier.