Allesbehalve gewoon

TRUCKLIFE

Bij John Bowler zijn speciale transporttaken aan de orde van de dag

Waar een wil is, is altijd een weg – dat is de filosofie die John Bowler volgt bij het runnen van zijn transportbedrijf, waarbij hij ook zelf achter het stuur zit. Sinds dit jaar rijdt hij ook met een nieuwe MAN TGX 41.640 8×4, waar de ondernemer zeer over te spreken is.

Transportdiensten, kraanverhuur, ontmantelen en installeren van machines, hijswerkzaamheden en volledig projectbeheer in het Verenigd Koninkrijk en Europa. “In onze branche is geen dag hetzelfde,” aldus John Bowler, directeur van T.W.Bowler Ltd., over de werkzaamheden van zijn bedrijf. Of het nu gaat om het vervoer van een graafmachine van 100 ton of een overspanning van een snelwegbrug van 40 meter, om omvangrijke en enorme pijpleidingen en tanks voor de olie-industrie of om windturbines en landbouwmachines.

“Elke dag is anders, vol complexiteit, maar ook opwindend en lonend.”

Voor John zelf en zijn chauffeurs betekent de gevarieerde dagelijkse routine ook dat iedereen veel flexibiliteit moet kunnen opbrengen. “Het kan moeilijk zijn om een enorme meerassige trekker met aanhangwagen van en naar een bouwplaats te brengen. Wij rijden vaak in en door bebouwde gebieden en stadscentra om toegang tot de bouwplaats te krijgen. Dit kan leiden tot een scala aan uitdagingen, zoals het verwijderen en vervangen van straatmeubilair, samenwerken met de politie en helpen bij het afsluiten van wegen en af en toe rijden aan de verkeerde kant van de weg om de benodigde ruimte te creëren,” zo beschrijft John de mogelijke scenario’s die transporttaken met zich mee kunnen brengen.

“Als onderdeel van de planning en het volledige projectbeheer dat wij aanbieden, werken wij samen met de autoriteiten op de verschillende trajecten om zo hun goedkeuring te verkrijgen. Zodoende is gewaarborgd dat wij toestemming hebben om bijvoorbeeld een verkeerslicht of rotonde af te sluiten, zodat wij de ruimte krijgen die wij voor de werkzaamheden nodig hebben. Ook de bescherming van het milieu is belangrijk, en hoewel we grote, ongewone en zware ladingen verplaatsen, letten we er goed op dat we geen blijvende sporen nalaten,” gaat de ondernemer verder. En natuurlijk spelen ook de veiligheidsaspecten een grote rol. Daarbij gaat het niet alleen om de veiligheid van het eigen personeel en de medewerkers van de bedrijven waarmee T.W. Bowler Ltd. samenwerkt, maar ook om de veiligheid van andere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers.

Is dit je droombaan?

Voor John Bowler luidt het antwoord in elk geval: ja!

T.W. Bowler werd in 1950 opgericht door zijn grootvader Thomas William Bowler. In 1989 nam zijn vader (Nick Bowler) samen met zijn moeder (Lyndsey Bowler) de leiding over. “Ik ben dus als derde generatie in 2011 bij het bedrijf gekomen,” aldus John. Het bedrijf heeft nu 30 mensen in dienst, die een geweldig team vormen. “Mijn vader had altijd de instelling “Gaan we regelen”, wat erg belangrijk is in deze bedrijfstak. Dat moet hij op mij hebben overgedragen, want we vinden altijd een oplossing voor een moeilijke en uitdagende taak,” zegt John stellig.

Een wagenpark dat vertrouwen inboezemt

Bij een goed team hoort ook een wagenpark waar iedereen op kan vertrouwen. Onder de 20 voertuigen die het bedrijf bezit bevinden zich ook vier MAN-modellen. Een daarvan is een nieuwkomer, een MAN TGX 41.640 8×4, die in maart van dit jaar aan de vloot is toegevoegd. Volgens John, die eerder al zijn 2019 MAN TGX bijzonder wist te waarderen, is er absoluut niets mis met de nieuwe Lion – in feite vindt hij alles eraan geweldig. Om te beginnen het vermogen: “De 15 liter D38-motor met 640 pk is een droom”, vertelt John enthousiast. “Hij biedt precies de juiste mix van kracht en prestaties, zowel op de weg als in het terrein. Wij werken met een toegestaan totaalgewicht van maximaal 250 ton.” In deze gewichtsklasse heb je een trekker nodig die vertrouwen inboezemt. Tot John’s favorieten behoren ook de geautomatiseerde transmissie met koppelomvormer en de koppeling, die hij uitstekend en zeer goed uitgebalanceerd vindt. En ook op dit gebied geeft John pluspunten aan zijn MAN: “Het is duidelijk dat MAN veel werk in het verbeteren van de lay-out van de cabine heeft gestoken, deze biedt een geweldige werkomgeving voor dag- en nachtwerk.” 

Geweldig team en betrouwbaar wagenpark – het lijkt erop dat John’s instelling “Gaan we regelen” niet snel zal veranderen.