Een Noors MAN-verhaal

TRUCKSTOP

Audun Tandbergs liefde voor vrachtwagens en MAN bestaat zijn hele leven

Nostalgie ontstaat als Audun Tandberg terugkijkt op zijn leven als vrachtwagenchauffeur. Dit omvat ook bijna 60 jaar ervaring met MAN-voertuigen sinds de oprichting van het Noorse bedrijf. Je kunt Audun’s eigen rijverhaal hier lezen.

“Bijna geboren in een vrachtwagen”, zo omschrijft Audun Tandberg uit Noorwegen het begin van zijn passie voor vrachtwagens. Toen zijn grootvader in 1956 het bedrijf Tandberg oprichtte, legde hij niet alleen zijn intrede in de transportsector, maar legde hij ook de basis voor een reizend gezin. “Zijn drie zonen begonnen ook al op jonge leeftijd met autorijden en richtten hun eigen bedrijf op toen hun vader met pensioen ging”, zegt Audun, die inmiddels in de derde generatie zit die het bedrijf leidt en het heeft overgenomen.

Zijn eerste ritje in een vrachtwagen was ruim veertig jaar geleden; toen hij drie weken oud was, nam zijn vader hem voor het eerst mee. En zijn hele jeugd lang zat hij altijd bij hem in de hut. “Ik heb mijn rijbewijs zo vroeg mogelijk gehaald”, zegt Audun, die vandaag de dag nog steeds zelf achter het stuur zit. “Ook al moet ik nu meer kantoorwerk doen, ik rijd nog steeds graag met vrachtwagens. Mijn laatste grote tournee duurde 38 dagen en ging door 14 landen. Ik mag mezelf dus nog steeds een langeafstandsrijder noemen”, lacht de 49-jarige.

De lange bedrijfsgeschiedenis gaat hand in hand met een lange MAN-geschiedenis. Volgend jaar is het 60 jaar geleden dat er op de Tandbergboerderij uitsluitend MAN-voertuigen te vinden zijn. Bij Tandberg waarderen ze het hoge niveau van comfort en stabiliteit dat de leeuwen bieden op de slechte Noorse wegen:

“De beste vrachtwagen om in te rijden en te wonen”,

zegt Audun en hij wijst op de uitstekende MAN-service, die hem ook zeer overtuigt.

Een grote zorg van Audun: de Tandberg-vrachtwagens moeten visueel overtuigend en herkenbaar zijn. Daarom gebruikt hij bij het kiezen van zijn ontwerpen altijd de bedrijfskleuren en vervangt hij deze door andere mooie details. Voor het 50-jarig jubileum van het bedrijf heeft MAN bijvoorbeeld een speciale verjaardagstruck gemaakt die aan deze criteria voldoet. “We wilden iets nieuws doen, maar er ook voor zorgen dat de vrachtwagen herkend werd als een Tandberg-voertuig”, zegt Audun.

“Zonder professionele chauffeurs zou de wereld niet meer draaien.”

Visueel aantrekkelijke vrachtwagens spelen ook nog een andere belangrijke rol bij Tandberg: “We proberen al onze chauffeurs een mooi voertuig te geven”, zegt Audun, die zijn medewerkers ook herhaaldelijk betrekt bij het proces van nieuwe aankopen. “De chauffeurs zijn heel belangrijk voor ons – zonder hen zijn we niets”, verduidelijkt hij. Het is voor hem daarom heel belangrijk dat beroepschauffeurs in het algemeen meer respect en erkenning verdienen en dat het prijsbeleid zich zo ontwikkelt dat er in de hele transportsector beter betaald wordt en er geen sprake is van prijsdumping. “Zonder professionele chauffeurs zou de wereld niet meer draaien”, zegt Audun.

Maar vrachtwagenrijden in Noorwegen is hard werken, zelfs zonder de sociale component: te beginnen met de voortdurend veranderende weersomstandigheden (op één dag) en de smalle en slechte wegen – “we oefenen veel en zijn daarom goede chauffeurs”, lacht Terje. zijn vakgenoten en hijzelf. In zijn verhaal schuilt niet alleen nostalgie, maar ook veel passie voor het werk achter het stuur. “Veel rijplezier”, zegt hij tegen al zijn collega’s en wij wensen hem ook: “Veel rijplezier, Audun!”