Een beetje show in het harde dagelijkse werk

TRUCKLIFE

Bij Heide Logistik zijn er bijzondere trucks voor bijzondere chauffeurs

De trucks van Heide-Logistik zijn eyecatchers en extravagante, unieke exemplaren. In opdracht van het bedrijf heeft airbrush-kunstenaar Roland Just een MAN TGX ondergedompeld in de gouden eeuw van de zeerovers.

Voor Mario Bruns, bedrijfsleider van het bedrijf Heide-Logistik, is het elke dag showtime. En wel zodra een van zijn zeer speciaal ontworpen trucks het bedrijfsterrein afrijdt. “Onze airbrush-trucks zijn een eyecatcher op de snelweg. Een normale witte vrachtwagen heeft iedereen. Wij willen iets bijzonders en ons onderscheiden van de grote massa. Dit is een hoogtepunt voor ons en de chauffeur, maar ook voor de andere verkeersdeelnemers die met grote ogen onze vrachtwagens voorbijrijden.” Bovendien hoort de “show” bij het harde dagelijkse werk van het expeditiebedrijf voor gekoelde goederen dat naar klanten in Noord-Duitsland, Nederland en België rijdt. De mooie trucks maken een blijvende indruk op de klanten en de chauffeurs: “Er is een wereld van verschil tussen normale en airbrush-trucks. Op de pleisterplaats, op de snelweg of bij de klant worden meteen de mobiele telefoons tevoorschijn getoverd – als chauffeur en als bedrijfsleider ben je hartstikke trots als je merkt dat de voertuigen in het eigen wagenpark zo’n goede indruk maken”, zegt Bruns.

“Veel expeditiebedrijven doen het voor de truckers”

Om de motieven daadwerkelijk voor blikken vol verwondering te laten zorgen, werkt Bruns samen met echte professionals voor het ontwerp van zijn vrachtwagens. Bij de MAN piratentruck heeft hij met Roland Just een airbrush-kunstenaar aan het werk gezet met de volledige lak. De MAN is de honderdste  vrachtwagen die Just in de afgelopen 25 jaar met zijn kunst heeft versierd. Aanvankelijk is de gediplomeerd tandtechnicus als bijverdienste begonnen met het airbrushen van trucks, tegenwoordig doet de zelfstandige kunstenaar dit als hoofdverdienste.

“Mario heeft mij opgebeld en gevraagd of ik zin zou hebben een complete trekker voor hem te airbrushen. We zijn rond de tafel gaan zitten en hebben een paar foto’s uitgewisseld. Nadat we elkaar aankeken, gaven we elkaar een hand en hebben we een afspraak gemaakt om te beginnen”, herinnert Just zich. Tweeënhalve week later is de trekker voorzien van fantasievolle en indrukwekkende motieven die de gouden eeuw van de piraten weer tot leven brengen. De truck is nu klaar voor de blanke lak. “Wanneer zo’n voertuig op de weg rijdt, krijg je zeker af en toe een opmerking en foto’s via sociale media”, vertelt Bruns trots. “Voor mij is het belangrijk dat de chauffeur zich goed voelt en dat hij een glimlach of een duimpje omhoog krijgt op de snelweg. Voor mij heeft dat veel meer waarde dan het rijden met standaard voertuigen.”

“We zorgen ervoor!”

Bij de beslissing voor een fabrikant bleek MAN overtuigt door Bruns idee een volledige trekker te laten vormgeven met airbrush-motieven. “Ik vroeg MAN of ze interesse zouden hebben en ze waren erg enthousiast over het project. Ze zeiden: “we kunnen dit, we zorgen ervoor, we leveren arbeidskrachten en bouwen het voertuig voor jullie om” – dat heb ik dankbaar aanvaard. Nu ben ik hartstikke trots dat ik deze geweldige MAN in mijn wagenpark heb en erin mag rijden.”

De MAN piratentruck zal voor de ondernemer ook niet de laatste trekker bij Heide-Logistik zijn met een volledige MAN airbrush. Geheel volgens het motto: the show must go on.