Alleen in het bos

TRUCKLIFE

Bij de firma Giehl is vervoer van hout traditie geworden

Twee mannen, vijf MAN trucks en een heleboel hout op de aanhanger. Konrad en Georg Giehl staan dagelijks voor de uitdaging langhout veilig te laden en te transporteren.

`s Nachts, als alle anderen nog slapen, gaan op de boerderij van de firma Giehl al de koplampen aan. Dan gaat Konrad Giehl reeds met 20 ton langhout in zijn MAN op weg richting de zagerij. “Het is zeer stressvol om met het langhout in druk verkeer terecht te komen”, legt Konrad Giehl uit over de reden waarom hij tussen twee en drie uur `s ochtends start. Daarom is hij ook blij als hij de hele dag niet uit het bos hoeft te komen.

“Vroeger waren we altijd blij weer uit het bos te zijn, maar tegenwoordig begint de eigenlijke stress pas buiten op straat.”

Zonder respect lukt niets

De normale inzet met het langhout op de aanhangwagencombinatie lijkt op een onemanshow in het bos. Een goed geplande show. Want men komt liever niet voor verrassingen te staan. Daarom moet elke handeling raak zijn en elke beslissing weloverwogen. De rustige en bezonnen manier waarop Konrad Giehl over zijn werk spreekt, verraadt veel van zijn ervaring. Al 32 jaar zijn de tot wel 21 meter lange boomreuzen zijn dagelijks brood. Binnen zijn familie is dat inmiddels een traditie. Zijn grootvader, die het bedrijf in 1955 oprichtte, en zijn vader waren al houtvervoerders. En ook hijzelf transporteert elke dag, bij elk weer, met zijn MAN trucks tonnenzware houtladingen uit het bos.
“Ik rij altijd het bos in over de weg waarover ik van plan ben er weer uit te rijden. Zodat ik later met het ingeladen langhout niet voor verrassingen kom te staan.” Desondanks blijven die niet uit. Bijvoorbeeld in particuliere bossen waarin de wegen niet zelden smal en dichtgegroeid zijn. In krappe bochten kan Konrad dan vaak de lang uitgeschoven aanhanger helemaal niet meer zien en moet hij aan de hand van het “voorhout” de asstand ongeveer inschatten. “Wanneer het helemaal niet anders gaat, moet ik tussendoor stoppen, teruglopen en kijken waar de aanhanger is.” Als ervaren houtvervoerder weet hij dat zelfoverschatting geen goede raadgever is. 

“De vrachtwagens kunnen veel, maar toch kun je niet lichtvaardig door elke greppel rijden. Als iemand een houttransportcombinatie heeft laten omkantelen, dacht hij waarschijnlijk slimmer te zijn dan de techniek”, is de vaste overtuiging van Konrad Giehl.

Betrouwbare partner MAN 

De beste combi is dus een houtvervoerder die het nodige respect weet op te brengen en voor de beste techniek kiest. Bij Konrad Giehl en zijn zoon worden daarom alleen vrachtwagens van het merk MAN gebruikt. De voertuigen moeten heel robuust zijn en geschikt zijn voor alle weerssituaties, zowel extreem heet als extreem koud. “Daarom rijden we met MAN. Omdat ze voor onze doelen de beste prestaties leveren en de ideale combinatie van geschiktheid voor zowel de weg als het terrein bieden”, zweert Giehl bij zijn wagenpark met de leeuw (MAN TGS 26.480 6×4, MAN TGS 28.480 Allrad, MAN TGX 26.640 6×4, MAN TGX 18.480 4×2, MAN TGX 18.440 4×2).

Desondanks moet een houtvervoerder te allen tijde bedacht zijn op extreme situaties. “Van mijn vader heb ik geleerd niet overmoedig te worden, wanneer ik met de houttransportcombinatie onderweg ben”, zegt Georg Giehl, die inmiddels ook al zes jaar in de houthandel werkzaam is. En als toch eens iets misgaat? “Kalm blijven en niet opgefokt raken”, in de stem van Giehl junior klinkt de beheerste rust van zijn vader door.

Vooral in de winter wordt het zwaar

Hachelijke situaties kent zijn vader maar al te goed. Vooral tijdens de wintermaanden moet je er altijd rekening mee houden. “Wanneer je volgeladen voertuig zonder sneeuwkettingen tien meter voor de bergtop achteruit begint te glijden, heb je ongeveer twee seconden de tijd om te overwegen wat je moet doen. Aanvankelijk raak je in paniek en trap je vol op de rem, maar de vrachtwagen stopt niet meer en glijdt alleen nog maar. Je moet jezelf dan dwingen de rem los te laten zodat je weer kan sturen, want als de wielen blokkeren, gaat dat niet. In die twee seconden moet ik beslissen of ik naar links of rechts de akker oprij. Want stoppen kan toch al niet meer.” Georg Giehl is in alle opzichten een man van de praktijk. Anders gaat het ook niet:

“Elke houtvervoerder is daarbuiten alleen op zichzelf aangewezen.” 

Wij noteren: de volgende langhouttransportcombinatie die we op de weg tegenkomen laat ons niet meer koud, maar bekijken we met een extra grote portie respect voor zijn bestuurder.

Het best toegerust met vrachtwagens van MAN. 

Onze configurator helpt ook jou het passende voertuig voor jouw toepassing te vinden.

Fotos: © Klaus Hepp