Zolang ik me kan herinneren, rijden we met de drie letters

TRUCKLIFE

De passie voor MAN heeft Hans Rolfes al zijn hele leven

Zestien voertuigen van MAN staan bij Hans Rolfes Transporte GmbH op het terrein. De oudste vrachtwagen is een MAN 19.361 Unterflur, waarmee de senior-chef graag een nostalgische rit maakt.

Een stuk “goede oude tijd” komt je tegemoet als Hans Rolfes met zijn uitstekend gerestaureerde MAN Unterflur voorbij komt rijden. “De leeuw leeft” schittert je van de zijruit tegemoet. En ja, bij Hans Rolfes leeft de leeuw niet alleen, maar is die ook helemaal niet meer weg te denken uit het leven van de 60-jarige ondernemer. Hij leidt de firma, die in 1932 is opgericht, in de derde generatie. Met zijn zoon staat de vierde niet alleen klaar, maar werkt die ook al ijverig mee. Hans Rolfes is opgegroeid met de voertuigen van MAN. “Zolang ik me kan herinneren, rijden we met deze drie letters”, vertelt hij. En ook met de MAN Unterflur heeft hij een lange geschiedenis: op dit model heeft hij leren rijden.

Het is dus perfect op zijn plaats dat sinds dit jaar naast de andere MAN voertuigen ook weer een MAN Unterflur bij Rolfes op het terrein staat en regelmatig gebruikt wordt.

Een reis terug in de tijd

Oorspronkelijk waren Hans Rolfes en zijn zoon naar Nederland gereden om een MAN F2000 te bekijken. “Mijn zoon had liever dit voertuig, omdat hij daarmee is opgegroeid, maar dat was niet zo mijn smaak”, legt Hans Rolfes uit. Toen hij vervolgens bij dezelfde verkoper de MAN Unterflur in uitstekende toestand zag staan, zonder roest en mooi gerestaureerd, was de oude passie heel snel terug. En het was duidelijk dat dit voertuig gekocht moest worden.

De vorige eigenaar uit Nederland had de oldtimer, die destijds gerestaureerd moest worden, enkele jaren eerder zelf in Duitsland gekocht en hem liefdevol en minutieus nieuw leven ingeblazen. Hans Rolfes bracht het voertuig uiteindelijk terug naar zijn vaderland. Het lakwerk van het voertuig kon zo blijven, alleen het bedrijfslogo van Rolfes werd toegevoegd. Bovendien is de vrachtwagen uitgebreid met een opzet voor een kiepwagen en met enkele details, zoals een interieurvoorverwarming en originele stoelen, die Hans Rolfes via Facebook vond in Griekenland. Veel van de benodigde reserveonderdelen konden direct via MAN worden aangeschaft.

Uit een andere tijd

Op de grille prijkt een plaatje met het opschrift “MAN 500 000 km störungsfrei” (MAN 500.000 km zonder storingen). “Dat komt uit een andere tijd”, legt de liefhebber van MAN ons uit. Toen kreeg je bij 250.000, 500.000 en een miljoen gereden kilometers dit plaatje en ook nog een oorkonde en een horloge voor de eigenaar. Ook het afhalen van het voertuig bij MAN in München kent Hans Rolfes uit een andere tijd. Zijn eerste vrachtwagen heeft hij in 1968 nog direct bij de fabriek afgehaald, zonder veel ophef. Daarbij kon je zelfs een blik in de productiehallen werpen.

De goede oude tijd leeft echter voort: met Hans Rolfes en vele andere oldtimer-liefhebbers, die ons met hun schitterende oldies meenemen op een betoverende tijdreis. De eerste nostalgische rit met de voltooide MAN Unterflur maakte Hans Rolfes samen met zijn zoon naar het evenement Büssing-Treffen in het Duitse Oschersleben. “Mijn zoon is net zo gek van vrachtwagens als ik”, verklapt Hans Rolfes ons. De vraag naar de opvolging is dus beantwoord. De leeuw leeft bij Rolfes voort.