Op het ritme van de toekomst

TRUCKSTOP

De huidige Truck generatie bepaalt de processen zowel in de MAN fabriek München als wereldwijd

Honderden cabines komen dagelijks van de band in de carrosseriebouw in de MAN fabriek in München. Met de introductie van de nieuwe Truck generatie-serie is het productieproces in het MAN fabrieksnetwerk wereldwijd nog eens opnieuw uitgedacht.

“Sterk geautomatiseerd” is het begrip dat de productieprocessen bij MAN het beste omschrijft. Alleen al in de fabriek in München worden met behulp van lasrobots dagelijks uit verzinkte carrosserieonderdelen 480 cabines in elkaar gezet. Zowel voor de nieuwe als voor de eerdere series. De voorbereiding voor de nieuwe voertuigen heeft in de moederfabriek in München voor enkele veranderingen gezorgd: een nieuwe hal voor de carrosseriebouw, een groter arsenaal aan robots – in plaats van 47 zijn er nu 190 automaten 24 uur per dag in bedrijf. De productie wordt voorzien door een moderne verwarmingsinstallatie. En ook het tweede station, waar de cabines na de carrosseriebouw belanden, bevindt zich in een nieuw gebouwde lakkerij met meerdere verdiepingen, de milieuvriendelijkste van Europa. Hier krijgen de nieuw ontworpen vrachtwagencabines de kleur die bij hun marktintroductie hoort, Golden Topaz.

Van de hand naar de band

Voor de lakker een veeleisende taak. Ze hebben al de prototypes van de nieuwe MAN Truck Generation gelakt, intussen zijn de nieuwe trucks geïntegreerd in de serieproductie. “In het begin werkten we vaak met de hand. Stuk voor stuk hebben we bijgeleerd en steeds meer werkstappen naar de band verplaatst”, zegt Tim Hartgenbusch, hoofd van de lakkerij.
Zodra de lak droog is, nemen de medewerkers de carrosserieën in de montagehal in ontvangst. Om ervoor te zorgen dat de werknemers zich snel kunnen inwerken in de productie van de nieuwe trucks, heeft MAN een grootschalig opgezet scholingsprogramma gestart: in de zogenaamde MAN Academy op het fabrieksterrein worden de nieuwe werkroutines geoefend. Als trainingsmateriaal werden de nog gecamoufleerde bestuurderscabines al gebruikt. Deze werden geleidelijk uit elkaar gehaald en ieder van de 1800 medewerkers mocht zijn gedeelte vijf tot zes keer uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Een “learning” uit vroegere productintroducties, verklapt Thomas Lerch, hoofd van de MAN Production Academy. “Aan de band kun je werkstappen moeilijker onthouden, als je het niet intensief mag proberen. Daar is dan geen tijd voor.” De maatregel zou vooral bijdragen aan het voorkomen van beschadigingen, bijvoorbeeld wanneer op de kabelbomen nu tegelijk de gevoelige stuurapparaten worden geïntegreerd.De omschakeling is niet eenvoudig, maar de voorpret over het nieuwe model motiveerde, aldus Lerch: “De medewerkers mochten al vroeg het hele voertuig zien en ook een keer proefzitten.”

Voordat de chauffeurs eindelijk kunnen instappen, moeten de nieuwe cabines in het kader van de zogenaamde “bruiloft” nog worden verbonden met de onderstellen.  Om variatie en uitrusting van de nieuwe serie perfect in het ritme in te bouwen, is de productielijn aanzienlijk uitgebreid. De cabinemontage is volledig opnieuw ingedeeld, er kwamen nog twaalf stations bij, het ritme is rustiger geworden. Ieder station heeft 2:30 tot 4:45 minuten de tijd om dagelijks 200 voltooide vrachtwagens op de testbank te laten rollen. Nieuwe voertuigen. Nieuw ritme. De toekomst bij MAN loopt.

Hier kun je meer lezen over de vrachtwagenproductie bij MAN. 

Toekomst made by MAN. 

Hier vind je alle informatie over de voertuigen van de nieuwe MAN Truck Generation.