Van buiten evolutie, van binnen revolutie

TRUCKSTOP

Een gesprek met de hoofdontwikkelaars van MAN

Vijf jaar hard werken, intensief teamwork en talrijke tests: Manuel Marx en Stephan Schütt hebben de nieuwe MAN trucks vergezeld vanaf het idee op papier tot en met de première.

We ontmoeten dr. Manuel Marx, hoofd van de algemene voertuigontwikkeling van MAN, in de ontwikkelingswerkplaats in München, die normaal gesproken alleen toegankelijk is voor ingewijden. Manuel Marx staat voor een exemplaar van zijn nieuwste “baby”, een nieuwe MAN TGX. 

Wij vragen hem wat hij zegt over het resultaat van vijf jaar werk:

“We hebben de sterke punten van de MAN truck duidelijk verbeterd, zijn zwakke punten gecorrigeerd en hem met de nieuwe EE-architectuur voorbereid op de toekomst. Dit hier is nu de optimaal uitgebalanceerde vrachtwagen”, vat hij het trots samen.

We wenden ons tot zijn teamcollega Stephan Schütt, die als hoofdontwikkelaar cabine en chassis verantwoordelijk was voor de modernisering van de bestuurderscabine van de nieuwe MAN Truck Generation. 

Welke eisen stonden centraal bij de herziening van de cabine?

“Wij hebben de focus van de ontwikkeling bewust op de vrachtwagenchauffeur gelegd. Onze taakstelling was: Hoe kunnen we het werk van de chauffeur gemakkelijker maken en bovendien zijn woon- en slaapcomfort verbeteren?”, legt Stephan Schütt ons uit. Daarvoor werd de cabine van binnen helemaal opnieuw ontworpen, terwijl het design aan de buitenkant slechts behoedzaam verder is ontwikkeld, om de merkidentiteit van MAN te bewaren.
“Van buiten evolutie, van binnen revolutie”, vat Schütt het innovatieve van de nieuwe generatie vrachtwagens samen.

Hoe de ontwikkeling van een nieuwe generatie trucks eigenlijk ontstond, vragen we aan Manuel Marx.

“Zodra een voertuig een bepaalde cyclus bereikt en bij veel transportbedrijven wordt ingezet, is het tijd om te denken aan optimalisering”, voegt hij er nog aan toe. Suggesties en nieuwe eisen kwamen daarbij van meerdere kanten: uit de vakafdelingen van MAN en vooral van klanten van MAN die verbeteringsvoorstellen deden voor de huidige vrachtwagenfamilie. Wettelijke specificaties met betrekking tot de passieve veiligheid, die vanaf 2021 gelden, speelden bij deze overwegingen ook een rol. 

Halen alle ideeën uit de voorontwikkeling het nieuwe voertuig?

“Niet alle ideeën uit de voorontwikkeling halen het stadium waarin in serie geproduceerd kan worden. Ik ben er vooral trots op dat we de draai-/drukregelaar MAN SmartSelect in de nieuwe cockpit hebben gerealiseerd”, zegt Stephan Schütt. “Dat is een revolutie voor de gebruikersvriendelijkheid.” 

Alle details over MAN SmartSelect en wat de nieuwe MAN Truck Generation nog meer aan innovaties meebrengt, kun je meteen hier ontdekken.