Het hart van een VECHTER

TRUCKLIFE

Sascha Lenz wacht op de start van het seizoen met zijn nieuwe MAN TGS

Sascha Lenz is een dromer, vechter en truckracer in hart en nieren. De juiste combinatie om goed zijn mannetje te staan in de wereld van de motorsport.

Zijn carrière begon in 2015 met de eerste FIA-races (‘Race by Race’) in een tweedehands MAN. Met slechts vijf meetellende, internationale races vocht de getalenteerde coureur zich toen naar de elfde plek van het algemeen klassement.

“Dankzij mijn ongetemde strijdlust sloten de fans en bekende sponsors mij in hun hart”

In 2016 behoorde Sascha het hele seizoen al tot het startveld van de Championship-serie en eindigde hij op de zevende plek in het algemeen klassement. Het jaar daarop klom hij nog een plekje omhoog.

“Toen werd het tijd om mijn eerste eigen racetruck te ontwikkelen”, vertelt Sascha. Met ‘Stella’, een MAN, eindigde hij in 2018 nog hoger: op de vierde plek. Naar aanleiding van enkele technische wijzigingen in het reglement besloot het team voor het seizoen van 2019 nog een truck te ontwikkelen. “Helaas verliepen de races met onze MAN ‘Simba’ niet geheel zoals we hadden gehoopt”, aldus Sascha. In de motorsport liggen overwinning en verlies dicht bij elkaar. Zo zorgden een gesprongen leiding van de stuurinrichting en een lekke band ervoor dat voor het team rondom ‘Simba’ het gewenste succes uitbleef.

Opgeven? Geen sprake van!

“Al aan het eind van het seizoen stond voor mij vast: in 2020 zullen we weer met MAN starten en een nieuwe racetruck opbouwen”, vertelt Sascha vol strijdlust. Het team werkt momenteel aan een nieuw chassis met onderstel. “In 2020 gaat het weer een ‘meisje’ worden”, vertelt de 32-jarige lachend.

“En bij een nieuw meisje hoort natuurlijk ook een nieuwe outfit!”

Enigszins in de stijl van haute couture rolde die nieuwe outfit onlangs in Bilbao over de ‘catwalk’: de nieuwe modelserie MAN TGS. “We zijn er ontzettend trots op dat we de nieuwe MAN Truck generatie mogen representeren”, vertelt Sascha. En natuurlijk gaat dit gepaard met een ambitieuze doelstelling: uiteindelijk wil Sascha met zijn nieuwe meisje bij de finalerace in Jarama in de top drie eindigen. Hart vol moed, diesel in het bloed, leeuw onder de motorkap. Het werkt!

Gedwongen tot stilstand

Toen we het interview met Sascha hielden, ging hij er nog vanuit dat het truckraceseizoen in mei van start zou gaan. Door corona is de situatie natuurlijk sterk veranderd. Momenteel is niet duidelijk hoe en wanneer de races daadwerkelijk zullen plaatsvinden.

“Een moeilijke tijd voor iedereen”, aldus Sascha, “we bevonden ons midden in onze voorbereidingen voor het seizoen en het eerste officiële testweekend toen de crisis echt begon. Tot op dat moment verliep alles volgens plan. Het nieuw ontwikkelde chassis stond en de nieuwe cabine groeide elke dag een beetje.” Door de sociale onthouding zijn de werkzaamheden aan de truck gestagneerd. “Maar de veiligheidsvoorschriften gaan natuurlijk voor”, vertelt de coureur begripvol.

Hoe het verder zal gaan, is nog onzeker: “Door de open paddock leeft truckracing anders dan bij andere motorsportevenementen”, legt Sascha uit.Net als in de Formule 1 en andere autosportseries wordt nu een tijdelijke digitale opening van de races gepland met de huidige trucks. Volgens het motto: als de fans niet naar de races kunnen komen, komen de trucks gewoon bij hen in de woonkamer. Sascha blijft in elk geval optimistisch, geheel volgens zijn strijdlustige aard: “Bij een stapsgewijze terugkeer naar een zekere normaliteit onder professioneel management en met de juiste voorschriften zie ik zelf een kans voor het seizoen van 2020.” Laten we hopen dat de truckracers ook gauw hun weg kunnen vervolgen – we houden jullie op de hoogte.