Over de kunst om het grote in het kleine te ontdekken

De firma Conrad GmbH bouwt voorbeeldige miniaturen

Al meer dan 50 jaar ontstaan bij Conrad miniatuurvoertuigen die sprekend op de grote voorbeelden lijken. Tot het brede aanbod aan oldtimers en speciale modellen behoren uiteraard ook nieuwe voertuigen, zoals de actuele MAN TGX.

Bij Conrad dragen 90 medewerkers bij aan het ontstaan van getrouwe tegenhangers in miniatuurformaat van imposante reuzenvrachtwagens en bijzondere voertuigen. Daarbij wordt bijzondere waarde gehecht aan hoogwaardigheid en de fijnheid in de uitvoering – dat hoort in zekere zin bij de filosofie van het familiebedrijf.

“Conrad staat voor de kunst om de dingen anders te bekijken. Het geheim van een miniatuur zit alleen op het eerste gezicht in het formaat. Veel belangrijker is het vermogen om het grote in het kleine te ontdekken”, vertelt Christine Conrad, die het bedrijf samen met haar man leidt. Haar grootvader, Ludwig Conrad, richtte het bedrijf in 1956 op en startte aanvankelijk met de productie van elektrische componenten en accessoires voor modelspoorbanen. In 1970 veranderde het assortiment. Dit verschoof van speelgoed naar modellen en Conrad werd een van de eerste bedrijven in deze niche. In een productiejaar ontstaan bij Conrad tussen de 15 en 20 nieuwe modellen en 80 tot 100 speciale varianten.

Groot en klein ontstaan deels gelijktijdig

Zes tot acht maanden neemt het vervaardigen van een model met volledig nieuw ontwikkelde gereedschappen in beslag. Dat betekent dat er deels parallel aan het ontstaan van het origineel ook al aan het model wordt gewerkt. “In het gunstigste geval horen we een jaar van tevoren van het nieuwe product, dan kunnen we goed plannen en garanderen dat het model ook afkomt”, zegt Christine Conrad.

De productie zelf volgt duidelijke procedures en bestaat uit talrijke werkstappen.

Eerst wordt aan de hand van 3D-gegevens op de computer een model van het voertuig geconstrueerd. “Hierbij moeten niet alleen maten worden omgerekend, maar ook overeenkomstige materiaaldiktes en functiebeweeglijkheid in het model worden verwerkt”, legt directrice Conrad uit. Vervolgens wordt met de zogenaamde rapid-prototyping-methode een driedimensionaal handmodel op de gewenste schaal en met de bestelde functies vervaardigd en met de klant besproken. Als deze de goedkeuring verleent, gaan de gegevens naar de werktuigbouw en worden de stalen mallen voor de afzonderlijke onderdelen van de miniatuur geproduceerd. Nadat nog een model aan de klant is voorgelegd, start na zijn goedkeuring de productie van de zinkspuitgiet- en kunststofonderdelen. Na controle neemt de lakkerij het over: hier worden de onderdelen door afbramen, schuren en polijsten voorbereid voor de vaak meerdere laklagen. De drukafdeling bedrukt de onderdelen overwegend door middel van tampondruk. Onderdelen met afbeeldingen worden met de hand en afzonderlijk verwerkt. Daarna vindt, eveneens met de hand, de montage plaats.

Veel van de modellen die ontstaan, zijn felbegeerd. Daarom komt het niet zelden voor dat er op sommige nieuwe miniaturen een regelrechte stormloop ontstaat nadat ze zijn verschenen. Wie het lukt om een van de begeerde verzamelobjecten te pakken te krijgen, geeft zijn mini-truck meestal een ereplaats en beleeft plezier aan de ware grootheid van het kleine.

Wil je meer mini’s?

In de MAN Merchandising Shop vindt u veel modellen om uit te kiezen. De nieuwe MAN TGX is er ook.