Een eind aan het sprookje

MAN eTGM chauffeurs ruimen vooroordelen over e-mobiliteit uit de weg

Te zwak, te ingewikkeld, te onveilig – elektrische bedrijfsvoertuigen stuiten nog op veel bezwaren en kritische geluiden. In het alledaagse gebruik zijn ze al lang overtuigend gebleken, en wel voor de chauffeurs die al zijn overgegaan op elektrisch rijden.

Elektrische vrachtwagens en elektrische bestelwagens zijn in de logistieke sector geen zeldzaamheid meer. Veel bedrijven onderkennen de voordelen van de elektrische voertuigen al lange tijd en hebben ze succesvol in hun processen geïntegreerd. Maar ook al stijgt de populariteit, veel vooroordelen tegen de nieuwe technologie zijn hardnekkig – vaak onterecht, zoals de praktijk laat zien. Als gebruikers worden geconfronteerd met de gangbare bedenkingen tegen e-mobiliteit, dan worden veel twijfels in een oogwenk uit de weg geruimd. Hier komen ze aan bod:

Zonder diesel geen rijplezier?

“Ik vind het gewoon geniaal om ermee te rijden. Ik zou de elektrische vrachtwagen ook niet graag weer teruggeven. Wat betreft vermogen is hij eerder “weergaloos”. Hij heeft omgerekend 360 pk, mijn voorganger op diesel had 460 pk. Hij heeft dus 100 pk minder, maar accelereert gewoon enorm. Het rijgevoel kun je niet beschrijven, dat moet je zelf ervaren.”

Beroepschauffeur Martin Neumann test de MAN eTGM sinds oktober 2018 voor SPAR in het stadsgebied van het Oostenrijkse Graz.

“De e-truck is aangenaam te besturen en heeft een echt goede acceleratie.”

Aleksander Kristof werkt als chauffeur voor TLC Temmel Logistik GmbH en zit in de ochtenddienst achter het stuur.

“Het rijgevoel, hij reageert steeds direct op de kleinste beweging op het pedaal. De eerste ronde hiermee was ongelooflijk. Ik had simpelweg alleen een grijns op mijn gezicht – en die heb ik nog!”

Istvan Nemeth werkt al sinds 23 jaar als vrachtwagenchauffeur bij de Rewe Group Oostenrijk.

Elektrische vrachtwagens hebben een te kleine actieradius!

“In de ochtenddienst rijd ik naar drie tot vier klanten, bij elkaar ongeveer 70 kilometer. Bij de collega in de namiddag gaat het net zo. Ik gebruik daarbij momenteel maximaal rond de 50 procent van de batterij. Op dit moment zouden we zelfs beide diensten kunnen rijden zonder in de middagpauze op te laden. Maar omdat we bederfelijke goederen aan boord hebben en tijdslots bij de klanten hebben, nemen we het zekere voor het onzekere”, zegt Martin Neumann.

“Problemen met de actieradius heeft nog niemand van ons gehad, integendeel. Gisteren bijvoorbeeld reed ik bijna 100 kilometer, steeds inzet van de laadklep, veel koelvermogen en toch had ik nog ruim 40 procent van de batterij over”, bevestigt Istvan Nemeth.

“De levering aan grote klanten vindt volledig zonder problemen plaats. Ik heb nog niet één keer de grenzen van de batterijen bereikt.”

Ook beroepschauffeur Dominik Lackner, die de MAN eTGM rijdt in opdracht van de Stiegl-brouwerij, is overtuigd van het vermogen van de e-truck op het gebied van actieradius.

Het opladen neemt te veel tijd in beslag!

“De eerste activiteit ’s morgens is controleren of hij helemaal opgeladen is. Maar dat is eigenlijk niet anders dan tanken”, vertelt Martin Neumann uit de dagelijkse praktijk met de MAN eTGM.

“De MAN eTGM is aan onze hoogspanningslaadzuil in ongeveer 45 minuten volledig opgeladen en dankzij ploegendienst hoeven ook niet alle voertuigen tegelijkertijd op te laden.”

Harald Camondo, wagenparkmanager bij Rewe, uit

Natuurlijk zijn er op het gebied van e-mobiliteit ook echt nog bezwaren die op feiten berusten. Zo kan de actieradius van de meeste batterijen inderdaad nog niet concurreren met de opbrengst van een volle tankvulling met conventionele brandstoffen. Daarom worden elektrische bedrijfsvoertuigen tot nu toe vooral ingezet in stedelijk gebied, waar hun actieradiussen inmiddels altijd toereikend zijn. Het is echter belangrijk om duidelijke vooruitgang en voordelen van de technologie niet van tafel te vegen met onhoudbare vooroordelen. De ervaringen van de gebruikers spreken duidelijke taal. Het is dus des te belangrijker om jullie als chauffeurs op de hoogte te houden van de vooruitgang in de moderne aandrijftechniek door ervaringsverhalen van gebruikers of de mogelijkheid zelf elektrische vrachtwagens te testen. Dat bleek overigens ook uit een enquête van Trucker’s World over het thema e-mobiliteit: een groot deel van de ondervraagden zou graag meer te weten komen over de aandrijftechniek en het rijgedrag van de MAN e-trucks. Een goede eerste stap om de sprookjes met feiten te confronteren.

Het elektrische voertuig van MAN.

Hier kom je alles te weten over de volledig elektrische, fluisterstille en zeer efficiënte MAN eTGM.