Dynamisch en efficiënt de bestemming bereiken.

Met de uitgebreide MAN EfficientCruise®.

Efficiëntieverhogende innovaties maken de nieuwe MAN truckgeneratie zuiniger en ondersteunen de bestuurder met verbeterde hulpsystemen zoals de doorontwikkeling van MAN EfficientCruise®.

De GPS-ondersteunde cruise control MAN EfficientCruise® die met nieuwe functies is uitgebreid, registreert doorlopend de positie en rijrichting van de vrachtwagen om het brandstofverbruik te optimaliseren. Daarbij houdt de cruise control niet alleen rekening met de geselecteerde route in het navigatiesysteem, maar reageert hij ook op de infrastructuur, zoals rotondes of snelheidslimieten. Het systeem herkent ook hellingen en afdalingen in het trajectverloop. Door de aanpassing van versnelling en rijsnelheid wordt rijden nog zuiniger. Steeds wanneer het zinvol is, wordt terugschakelen onderdrukt. Zo wordt de bestuurder ontlast, blijft de trekkracht behouden en wordt er bespaard op brandstof.

Efficiënt en zuinig? Daarvoor zorgt de nieuwe MAN EfficientCruise®.

Afwisselend versnellen en rollen? Dat lukt met dynamisch zeilen op vlak terrein automatisch. Daarbij zal de vrachtwagen ca. 3 km/h sneller dan de gewenste snelheid gaan rijden. Daarna schakelt de transmissie in de neutrale stand N en gaat de vrachtwagen rollen – zonder wrijving in de aandrijflijn – tot 3 km/h onder de ingestelde gewenste snelheid. Hiermee worden vooral de zuinige gedeeltes van de motor gebruikt.

Zogenoemde ecoaanwijzingen zorgen voor nog meer zuinigheid. Als de bestuurder de instelling “variabele maximumsnelheid” selecteert, regelt hij de snelheid zelf. Op de achtergrond berekent de MAN EfficientCruise® echter nog steeds de zuinigste rijmodi. Op het display van de instrumentengroep krijgt de bestuurder dan in de vorm van meldingen en symbolen aanbevolen handelingen om zuiniger te kunnen rijden.

Voorliggende voertuigen? Ook hier grijpt het vernieuwde hulpsysteem intensiever in: bij geactiveerde ACC-afstandsregeling wordt de snelheid van het voorliggende voertuig in sterkere mate in de berekeningen meegenomen en beïnvloedt deze actief het eigen rijgedrag. Bovendien helpen uitgebreide kaartgegevens bij de berekening van een energie-efficiënte rijstijl: met de functie “Ingreep infrastructuur”. Dan vermindert het systeem afhankelijk van de situatie en vroegtijdig het aandrijfvermogen bij geactiveerde cruise control voor een zo zuinig mogelijke snelheidsvermindering.

De top 3 van MAN EfficientCruise®

Natuurlijk krijg je bij onze trainers van MAN ProfiDrive® ook de passende scholingen over het thema MAN EfficientCruise®. Meld je gewoon aan! www.profidrive.man