Hier hoor je bij de familie.

TRUCKLIFE

Buchna Abschleppdienst & Transporte GmbH vertrouwt al drie generaties op leeuwenkracht.

Een voor allen, allen voor een. Het goede oude musketiersmotto is inmiddels misschien een beetje gedateerd, maar bij Buchna Abschleppdienst & Transporte GmbH geldt dit nog steeds – elke dag en zonder uitzonderingen. In het kleine familiebedrijf, dat sinds 1946 bestaat, werken vader Bernhard Buchna, zijn zoon Jan en diens twee zussen en hun tante hand in hand: “Iedereen helpt elkaar. ‘Nee’ kennen we niet”, vertelt Jan ons vol overtuiging en met sonore stem. En waar mankracht zo belangrijk is, moet de techniek, dus de voertuigen, natuurlijk ook betrouwbaar zijn. Bij Buchna wordt hiervoor gezorgd door een wagenpark dat uitsluitend uit MAN vrachtwagens bestaat, bovenal junior-chef Jans nieuwe MAN TGX 26.510.

Jan mag zich zonder twijfel een gepassioneerde beroepschauffeur noemen. De momenteel 25 jaar oude Jan zit sinds zijn 18e achter het stuur, nadat hij reeds op zijn 17e was begonnen aan het behalen van zijn rijbewijs. Het beroep is hem met de paplepel ingegoten: “Al als kleine jongen reden ik en mijn vader samen in de vrachtwagen. De vrachtwagen, het rijden en alles wat daarbij komt kijken, is mijn grootste passie.” Hij houdt van de uitdagingen van het werk en van het feit dat elke dag anders is: “De afwisseling in dit beroep is precies wat mij gelukkig maakt.” De afwisseling in deze baan is weliswaar belangrijk, maar wat de keuze van de voertuigen betreft, doen de transportondernemers uit het Duitse Düren niet aan experimenten. Daarover zijn vader en zoon het eens: “Je bouwt een band op met zo’n voertuig, je kent elke schroef en je weet er alles vanaf”, vertelt senior-chef Buchna ons als hij uitlegt hoe het komt dat bij hen uitsluitend MAN op het terrein staan.

“Mijn opa is op MAN begonnen, mijn vader heeft MAN gereden. Ik ben met MAN groot geworden. Voor mij is een ander merk uitgesloten.”

Jan Buchna

Daarom was het ook geweldig voor hem toen hij de eerste keer met zijn nieuwe vrachtwagen de weg op kon. “Net Kerst en Pasen ineen”, lacht hij. Jan heeft de vrachtwagen volledig opnieuw laten bekleden en lakken. Daarnaast heeft hij de truck van een nieuw verlichtingssysteem en een nieuwe bullbar laten voorzien. “Ik heb mijn hartenbloed ervoor gegeven”, vertelt hij. En hartenbloed begeleidt hem ook elke dag op zijn ritten: Jans grootvader. “Hij is altijd bij mij en rijdt mee”, vertelt Jan en wijst trots op de afbeelding van zijn opa die de achterkant van de blauwe trekker versiert.

En net als voor hem zijn grootvader, weet de 25-jarige wat hij aan zijn MAN heeft: “De vrachtwagen is betrouwbaar, comfortabel en sterk. MAN is voor ons meer dan alleen een wagen. Voor mij hoort MAN bij de familie – absoluut.” Gewoon hartenbloed. En zoals bekend, is bloed dikker dan water.