Kerst om te verzamelen

Met veel fingerspitzengefühl ontstaat bij Herpa de kerst-MAN

Modellen met seriekarakter, zoals de MAN kerstvrachtwagen, behoren voor verzamelaars tot de meest begeerde trofeeën. Herpa Miniaturmodelle GmbH zorgt er sinds 2003 voor dat de mooie vrachtwagen in kerststijl op tijd onder de boom belandt.

Elk jaar weer wachten verzamelaars en fans gespannen op de nieuwe MAN kersttruck. Normaal gesproken enthousiasmeert de grote kerstleeuw rond deze tijd al de bezoekers van de kerstmarkten, kinderdagverblijven of maatschappelijke instellingen met zijn spetterende optredens. Dit jaar gaat alles een beetje anders. Maar sommige dingen blijven toch hetzelfde: ook in 2020 maakt de miniversie van de grote MAN in kerststijl iedereen blij die zichzelf de eigenaar mag noemen van een van de begeerde modellen. 2550 stuks heeft Herpa Miniaturmodelle GmbH dit seizoen voor MAN gemaakt.

“MAN behoort met een eigen idee om de kersttruck als origineel én als miniatuur te realiseren, tot onze trouwste klanten”, vertelt Matthias Wolff, productmanager Cars & Trucks bij Herpa, enthousiast. Ongeveer 500.000 vrachtwagenmodellen – solotrekkers en complete trekkers met opleggers – verlaten elk jaar de miniatuursmederij in het Duitse Dietenhofen, om vervolgens overal ter wereld verzamelaars blij te maken. De MAN kersttruck hoort inmiddels al 17 jaar in het portfolio van het in 1949 opgerichte bedrijf. Elk jaar met een nieuw ontwerp en de meest recente MAN trekker. “Deze modellen worden begeerd en worden uitsluitend via MAN verkocht”, verklapt Matthias Wolff ons. 

“Fingerspitzengefühl en ervaring van de medewerkers zijn ons grootste goed.”

Matthias Wolff

Kerst begint in augustus

Om ervoor te zorgen dat de kersttruck op tijd voor het feest arriveert, start Herpa al in de zomer met het omvangrijke productieproces. Totdat de minivrachtwagen klaar is, zullen alle 200 medewerkers van het bedrijf op de een of andere manier betrokken zijn bij de verschillende werkstappen. “Liefde voor detail” klinkt daar in elke afzonderlijke werkstap door: “Fingerspitzengefühl en ervaring van de medewerkers zijn ons grootste goed”, aldus Wolff. Iedereen streeft er constant naar het maximale eruit te halen. Daarbij zijn er “alleen maar grote uitdagingen die onze ontwerpers moeten oppakken”, verklapt de productmanager over het veeleisende productieproces.

Nadat een administratief medewerker met de klant alle details heeft doorgenomen, zoals het gewenste uiterlijk van de MAN kersttruck, volgt het kunststofspuiten van de afzonderlijke componenten in de correcte kleuren. Parallel daaraan maakt de grafische afdeling de films voor het bedrukken van het voertuig. Dat betreft zowel de drukfilm voor een lampje voor het knipperlicht op het spatbord als ook voor een testbeeld op de laadruimte. Na het spuiten gaan alle te bedrukken onderdelen naar de drukkerij, waar vervolgens de bedrukking van de afzonderlijke delen plaatsvindt. In de thuiswerkafdeling worden dan alle modelonderdelen samengebracht: de trekker en oplegger van de kersttruck worden daarbij apart van elkaar door verschillende thuiswerkers bewerkt en ten slotte in de eindmontage samengebracht en verpakt. Na een laatste kwaliteitscontrole gaan de feestelijke modellen uiteindelijk medio november naar MAN en dan eindelijk naar de klanten die er al met smacht op zitten te wachten.

Un’occasione da non perdere!

Nel gergo dei collezionisti, l’espressione “avere la collezione completa” significa possedere tutti i modelli di una serie nella propria vetrina personale. Per raggiungere tale obiettivo, il collezionista deve quindi essere in grado di accaparrarsi ogni anno l’ultimo modellino MAN in versione natalizia. Bisogna pertanto essere veloci e cogliere al volo l’occasione che si presenta.

De MAN kersttruck is natuurlijk verkrijgbaar in de MAN Merchandise Shop.