ROCK-‘N’-ROLL VAN TOPKLASSE!

TRUCKLIFE

Een bezoek aan het bedrijf Bärnreuther + Deuerlein Schotterwerke

Soms mag het graag ietsje meer zijn: zoals de MAN TGX 18.640, die de firma Bärnreuther + Deuerlein Schotterwerke voor het tienjarig jubileum naar de steengroeve heeft gehaald.

Het is twaalf uur ’s middags en een luid getoeter weerklinkt over het uitgestrekte terrein van de steengroeve. “Bij ons blijft geen steen op de andere”, roept Anna Bärnreuther van de firma Bärnreuther + Deuerlein Schotterwerke in de camera. Onmiddellijk daarop wordt een stuk uit de rotswand van de steengroeve geblazen. Opwaaiend stof. Een vlammende start voor de video voor Lion Story over Bärnreuther + Deuerlein en een perfect decor voor het optreden van de MAN TGX 18.640, die in de volgende scène met energieke achtergrondmuziek in beeld komt. “We will rock you”, staat er op de kiepwagen en inderdaad “rockt” de aanblik van de prachtig vormgegeven leeuw, waarvan het gezicht ook vanaf de zijkant van de cabine brult, heel behoorlijk. Voor het tienjarig jubileum van de firma moest het niet zomaar een vrachtwagen zijn, maar een waarvan je ogen gaan schitteren en waar iedere chauffeur graag in zou willen rijden.

“Het is ons een eer dat wij als een van de eerste klanten de nieuwe MAN TGX hebben gekregen.”

Anna Bärnreuther

Het beste van het beste moest het zijn voor het jubileum en voor de chauffeurs. Daarom laat de uitrusting van de leeuw niets te wensen over en de motor met 640 pk zorgt voor de nodige “rock-‘n’-roll”, die de tekst op de zonnekap van de MAN TGX belooft.

Met Rainer Weißmüller is een jarenlange medewerker de gelukkige geworden. De 41-jarige werkt al bijna 20 jaar als beroepschauffeur – eerst voor Bärnreuther en sinds de fusie tien jaar geleden voor Bärnreuther + Deuerlein Schotterwerke. “Het is mij een eer om als eerste in de firma in de MAN TGX 640 te rijden”, zegt Rainer met stralende ogen. Voor iemand die, zoals hij zegt, “met hart en ziel” vrachtwagen rijdt, kon het niet beter. Direct nadat hij van school kwam, wilde hij leren voor beroepschauffeur, zijn droomberoep. Omdat hij nog te jong was voor een rijbewijs, moest hij echter eerst een opleiding volgen voor een ander beroep. Zijn keus viel op metselaar. Maar zodra hij 21 was, haalde hij zijn vrachtwagenrijbewijs en bracht hij zijn droom om te rijden in praktijk. Nu, 20 jaar later, valt op hem het lot om in de komende vijf jaar de sterkste leeuw van de firma, die nog 40 andere MAN voertuigen in het wagenpark heeft, te mogen gebruiken als stamvoertuig. Concreet betekent dit dat Rainer de jubileumtruck iedere dag met steenslag en andere bouwmaterialen zal beladen, om die vervolgens aan de betreffende bouwplaatsen te leveren. Daarbij zullen hij en de MAN met de schitterende vormgeving veel bekijks trekken:

“Als je met deze auto onderweg bent, kijkt iedereen.”

Rainer Weißmüller

Hijzelf is niet alleen overtuigd door het uiterlijk van de powerleeuw, maar weet ook de binnenkant te waarderen. Vooral de dodehoekassistent en de assistent voor het wisselen van rijstrook en de nieuwe, bredere spiegels kunnen zijn goedkeuring wegdragen. Het is voor hem gewoon een goed gevoel om veiligheid voor de andere verkeersdeelnemers en voor zichzelf te kunnen garanderen. Bijzonder nuttig voor zijn werk vindt hij bovendien de “rij knoppen” naast de instap. Hiermee kan hij verschillende functies, zoals de alarmknipperlichtinstallatie, de werklampen of het ruitmechanisme bedienen zonder in de cabine te hoeven klimmen. En verder is het natuurlijk gewoon een waanzinnig gevoel om met deze truck te mogen rijden. Toen Rainer inging op de uitnodiging van MAN verkoper Alexander Hefele en naar München kwam om de MAN TGX op te halen, kon hij zijn geluk haast niet op: “De vrachtwagen is onze jubileumtruck. En ik ben een van de eerste chauffeurs die vanaf nu met een vrachtwagen van de nieuwe truckgeneratie op de weg zit!”

Met zijn baan bij Bärnreuther + Deuerlein Schotterwerke is Rainer heel tevreden. Hij houdt van de open en ongedwongen werksfeer en van het vertrouwen dat zijn leidinggevenden hem schenken. De MAN TGX wordt na gedane arbeid bij hem thuis voor de deur geparkeerd. Vandaar rijdt hij dan de volgende dag weer weg – het liefst de zon tegemoet: “Op een zomerdag om drie uur ’s morgens van start richting het zuiden, muziek erbij, dan komt de zon lekker langzaam op – dat is gewoon geweldig.” Of gewoon pure rock-‘n’-roll.