De nieuweling in de vloot tankt zonne-energie

De MAN eTGM overtuigt

Het bedrijf Friedrich Wenner Versmolder Vollpappen -verarbeitungwerk GmbH voegde begin mei één van de eerste volledig elektrische MAN eTGM’s aan zijn vloot toe. De 264 kW (360 pk) sterke 26-tonner met gesloten opbouw zal in de toekomst onbewerkte en afgewerkte producten uit de kartonproductie geruisloos en emissievrij kunnen vervoeren.

Friedrich Wenner GmbH produceert op holistische en ecologische wijze elektriciteit voor de elektrische truck met een eigen systeem voor zonne-energie. Als onderdeel van de overeenkomst voorzag MAN in de opleiding van zes chauffeurs die regelmatig achter het stuur van het nieuwe elektrische voertuig zullen plaatsnemen. Harald Napiwotzki is er één van. De 60-jarige man heeft 20 jaar ervaring als beroepschauffeur, onder meer in nationaal en internationaal langeafstandsvervoer. In de vloot van Wenner rijdt hij al acht jaar in een conventionele MAN TGS met schuifzeil. Hij vervoert zowel onbewerkt karton voor productie als afgewerkte kartonnen dozen naar klanten in de voedingsindustrie. Harald Napiwotzki rijdt ook regelmatig met de zogenaamde shuttle tussen productie- en opslaghallen. Na de eerste kilometers in de elektrische truck beschrijft hij zijn ervaringen.

“En als je rijdt, is dat werkelijk fascinerend! Je hoort geen aandrijving, maar de beweging, de stuwkracht, is er!”

Harald, hoe was de eerste rit in een elektrische truck?

Harald: Het verbaast me vooral hoe anders alleen al het starten is. Het interieur en de bediening zijn eigenlijk hetzelfde als bij een normale dieseltruck. Maar gewoon opstarten: je hoort niets en merkt dan hoe het voertuig start en de controlelampjes aangeven hoeveel energie er nog beschikbaar is. En als je rijdt, is dat werkelijk fascinerend! Je hoort geen aandrijving, maar de beweging, de stuwkracht, is er! Met deze elektrische truck kan het opstarten perfect worden gedoseerd. Zelfs in achteruit is er geen manoeuvreermodus meer nodig. En het rijden lijkt mij veel soepeler. Als ik met een gewone dieseltruck naar de rotonde rijd en moet stoppen, duurt het even vooraleer ik opnieuw vertrek. Alles gaat veel soepeler met de elektrische truck. Ik moet zeggen dat dat erg leuk is!

Hoe wordt de truck gebruikt bij Wenner?

Harald: Het voertuig wordt voornamelijk gebruikt als een interne shuttle tussen de productie- en opslaghallen. Maar hij moet ook naar lokale klanten rijden. We hebben hier in Versmold veel vleesverwerkende bedrijven. Ze vragen dan bijvoorbeeld: “We hebben op korte termijn vier paletten met kartonnen dozen nodig, kun je die bezorgen?” Voor dit soort ritten kunnen we de elektrische truck ideaal inzetten.

Denk je dat het bereik volstaat?

Harald: Ik las al reacties als: “Elektrisch, wat is dat? Slechts 200 kilometer bereik? Wat als er 300 nodig zijn? ”Enzovoort. Maar ze worden helemaal niet gebruikt, ze zijn voor lokaal transport bestemd – althans voorlopig. Met de elektrische truck rijden we bij normale shuttle-operaties ongeveer 14 kilometer per dag in dubbele ploegen. Dat is niet veel, het hangt ook af van hoeveel er tijdens de productie wordt geproduceerd. We rijden zeven kilometer per shift. Hoe vaak moet ik dan opladen? Waarschijnlijk één keer per week. En zelfs als we naar klanten gaan, zou het assortiment nooit echt een probleem moeten zijn. 

Als je overstapt op elektrische voertuigen, is het opladen voorlopig ook een aanpassing als je gewoon bent om simpelweg naar het benzinestation te rijden. Wat zijn uw verwachting op dat vlak?

Harald: Vroeger reed ik met de dieseltruck naar de pomp bij het tankstation naast de deur. Dan moest ik de tankkaart bovenhalen, aanmelden, de tankdop ontgrendelen en zodra ik ontgrendeld was, kon ik tanken. Vervolgens duurde het toch wel even vooraleer ik 300 of 400 liter had getankt. Omdat we de nieuwe laadpaal voor de elektrische truck direct op het bedrijfsterrein hebben voorzien, is deze uiterst makkelijk te hanteren. Ik stop, plug de laadkabel in en het voertuig laadt op. Als de batterijen leeg zijn, duurt 150 kW Fast Charge slechts ongeveer 1 uur om weer volgeladen te zijn. Ons laadstation is ontworpen voor 50 kW gelijkstroom laden. Dat betekent dat het ongeveer drie uur duurt om het voertuig volledig op te laden. Maar dat is geen enkel probleem als we aan het werk zijn, en het werkt prima na de tweede ploeg, vooral omdat we niet elke dag volledig hoeven te laden. En dankzij de zonnepanelen op de daken van onze hallen rijdt de vrachtwagen 100 procent milieuvriendelijk op zonne-energie.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de elektrische truck voor jou?

Harald: De truck neuriet enkel zachtjes. Dat maakt het, zeker als je ’s nachts werkt, interessant in vergelijking met een dieseltruck waarbij je door het geluidsniveau in de problemen komt. Bijvoorbeeld in de buurt van woonwijken of waar rijden in het donker verboden is. Je kan de ritten volledig anders inplannen. Bovendien stoot deze truck geen uitlaatgassen uit. We rijden immers de hallen binnen naar de laadruimte en uiteraard moet een dieseltruck eerst met draaiende motor naar binnen rijden. Hiervoor hebben we plafondventilatie, maar bij de elektrische truck is dat een enorm verschil, ook qua geluid in de hal. Een elektrische truck heeft als grootste voordeel duidelijk de positieve impact op het milieu – zeker wanneer er wordt opgeladen met elektriciteit afkomstig uit zonne-energie, zoals bij ons het geval is.

Hoe denk je dat het zal zijn als je onderweg bent met de elektrische truck? Hoe zullen de reacties zijn?

Harald: Toen ik door de stad reed en naar de mensen keek, merkte ik dat er volgens hen iets ontbrak. Ze zagen de truck, maar het achtergrondgeluid was er niet. Dan zie je al vragende gezichten opduiken. Iedereen moet er eerst even aan wennen. En klanten zullen in eerste instantie erg geïnteresseerd zijn om te weten wat er bij hen binnenrijdt. Het maakt je echt wel trots. Zeker als je de eerste bent! Het is ook geweldig dat onze baas ons vertrouwt en ons met de elektrische truck laat rijden.

Meer informatie over e-mobility of de MAN eTGM vindt u ook online: