Een tractor voor het leven.

MANTRUCKSTOP

Na al die jaren maakt de M.A.N. tractor 2 F1 nog steeds indruk op chauffeurs.

Het reclamemateriaal uit de jaren’50 prees de lange levensduur aan. En inderdaad, vandaag de dag zijn er nog steeds exemplaren van de M.A.N. 2 F1-tractor in gebruik.

De eerste M.A.N. 2 F1 verliet de fabriekshal in november 1957. De ontwerpers hadden de tractor uitgerust met een reeks attributen die ongetwijfeld hebben bijgedragen aan de populariteit bij klanten: het plan was om een ​​stille, luchtgekoelde en zuinige tractor te produceren die bekend stond om zijn bijzonder lange levensduur.

In tegenstelling tot de M.A.N. tractoren die vóór dit model werden gelanceerd, was prestatie niet de primaire focus bij de M.A.N. 2 F1: het betrof hier geen tractor met vierwielaandrijving en hij beschikte ook niet over een hoog vermogen. Met een maximum van 13 pk, bij een toerental van 2.300 tpm, was deze lichtgewicht tractor één van de zogenaamde “boerderij tractoren” die werden gezien als allround tractoren voor gebruik op kleinere boerderijen. Ze waren bovendien zeer geschikt als extra voertuig op grotere boerderijen.

Zo werd de behendige alleskunner, die in 1958 in serieproductie ging bij de firma Güldner, een bestseller. Met 2.499 geproduceerde eenheden op 12 maanden tijd overtrof de 2 F1 alle andere M.A.N. modellen in aantal eenheden. Een ander speciaal kenmerk waarmee de 2 F1 zich onderscheidde van andere tractoren van M.A.N. was het feit dat de tractor werd gebouwd voor flexibele inzet, wat betekende dat er gereedschappen tussen de assen konden worden gemonteerd.

Onze M.A.N. 2 F1 “ploetert” nog steeds tot op vandaag

Naast de 13 pk-versie, was de M.A.N. tractor ook verkrijgbaar in een 14 pk-versie. Een van de in totaal 6.041 exemplaren is in het bezit van MAN fan en Trucker’s World-lid, Peter Nötzel. Zijn M.A.N. 2 F1 betekent alles voor hem. Daarom stuurde hij ons ook een foto van zijn landbouwtractor en herinnerde hij ons eraan dat deze praktische helpers ooit deel uitmaakten van het portfolio van vrachtwagenreus MAN. Hij kocht zijn tractor, gebouwd in 1960, voor 1.500 euro van een boer in het Duitse Westerwald in 2009. “Hij werd zorgvuldig gerestaureerd en ik gebruik hem voor privé-doeleinden. Meestal gebruik ik hem voor het vervoeren van hout uit het bos of het afvoeren van groen en takken ”, legt Peter uit. Hij bezoekt ook regelmatig tractor- en oldtimer-rally’s, voornamelijk in de regio Westerwald. Als echte tractorliefhebber is hij ook lid van de Wahlrod Tractor Fan Club, die om de twee jaar een eigen tractorrally organiseert. “Er zijn 38 tractoren, maar er is er maar één van het merk MAN en dat is de mijne”, vertelt Peter met enige trots. Iedereen die zijn prachtige landbouwtractor ziet, zal onvermijdelijk terugdenken aan de beschrijving in de reclamefolder uit 1960: het elegante ontwerp en niet te vergeten, de wereldberoemde M.A.N. kwaliteitsstandaarden verzekeren zijn blijvende waarde voor de komende jaren.

Let op: een deel van de informatie en afbeeldingen zijn afkomstig uit het historisch archief van MAN Truck & Bus SE